Waarom wachten op de Nederlandse uitwerking op de NIS-2 wetgeving?

De NIS2-richtlijn is in aantocht, en terwijl sommige organisaties nog afwachten, zijn er al veel die proactief aan de slag gaan met de voorbereidingen. Voel de urgentie en sluit u aan bij de velen die al hebben ingezien dat proactief zijn op het gebied van NIS2 niet alleen verstandig is, maar ook essentieel. Hier zijn enkele redenen waarom.


Vroege Voorbereiding Loopt Vooruit op Wetgeving

Hoewel de exacte details van de Nederlandse implementatie van de NIS2-richtlijn nog niet bekend zijn, zijn de algemene doelen en richtlijnen duidelijk. De verwachting is dat 90% van de Europese richtlijnen zal worden overgenomen door de Nederlandse overheid.Er staan al hele concrete maatregelen en aanbevelingen in de Europese NIS2-richtlijnen die overgenomen zullen worden in de Nederlandse wetgeving. Door nu te beginnen met de voorbereiding, kunt u potentiële verrassingen later voorkomen en zorgt u voor een soepelere overgang wanneer de regelgeving van kracht wordt.


Cybersecurity Is Meer dan Alleen Regelgeving

De NIS2-richtlijn is ontworpen om de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen te versterken. Het gaat niet alleen om het voldoen aan een wet, maar om de algehele
bescherming van uw organisatie. Het verbeteren van uw beveiligingshouding is altijd gunstig, ongeacht de aanstaande regelgeving.


Hackers Wachten Niet

Het is een sombere maar ware realiteit dat cybercriminelen en hackers niet wachten op
wetgeving om hun aanvallen uit te voeren. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en zwakke plekken. Het uitstellen van uw NIS2-beoordeling kan uw organisatie blootstellen aan onnodige risico’s. Het tonen van een proactieve benadering van cybersecurity is niet alleen verstandig, maar ook noodzakelijk om de integriteit van uw systemen te behouden.


Marktleiderschap en Concurrentievoordeel

Organisaties die aantonen dat zij proactief werken aan compliance met de NIS2-richtlijn, kunnen dit gebruiken als een marktvoordeel. Het laat zien aan uw klanten, partners, en stakeholders dat u toegewijd bent aan de hoogste normen van beveiliging en compliance, zelfs voordat deze wettelijk verplicht zijn.


Risicobeperking en Verantwoordelijk Ondernemen

Inzicht in uw huidige status van compliance helpt om eventuele tekortkomingen in uw beveiligingsinfrastructuur vroegtijdig te identificeren. Door deze gebieden aan te pakken, kunt u het risico op beveiligingsincidenten verminderen en verantwoord ondernemen tonen door de bescherming van klantgegevens en andere gevoelige informatie.


Conclusie: Begin Vandaag Nog

De NIS2-richtlijn komt eraan, en de verwachting is dat maar liefst 90% van de Europese richtlijnen zal worden overgenomen door de Nederlandse overheid. Dit betekent dat u nu al concrete stappen kunt zetten naar compliance. Of het nu gaat om het versterken van uw incidentresponsstrategie, het implementeren van robuuste toegangscontroles, het in kaart brengen van jouw toeleveranciers of het investeren in continue monitoring en evaluatie – de leidraad is al gelegd. Er is geen tijd om te wachten; het pad naar een veiligere toekomst is nu duidelijk zichtbaar.


Laat de dreiging van cyberaanvallen niet uw organisatie verrassen. Begin vandaag nog met uw NIS2-assessment en zet een belangrijke stap richting een veiligere, meer beveiligde toekomst voor uw organisatie. Wilt u meer weten over de specifieke maatregelen die u nu al kunt nemen? Lees er meer over in de volgende blog!

Krijg toegang tot onze
White Paper!

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis onze White Paper!